Top Social

Gay fashion campaign with a pinch of Holiday feeling / Meleg divatkampány egy csipetnyi ünnepi hangulattal fűszerezve

Monday, November 22, 2010
Okay, I know. I haven't posted anything for days. The reason for that is the extremely bad weather. Not only it was a grey, cloudy weather, it was also raining. And it's raining today too. So though I'm up so early and willing to show you new outfits, I just can't... I was thinking about shooting in the house, but I use power saving lightbulbs, which don't make the pictures look good. In other public places, they use neon lights which is even worse :( But I came across something very interesting in the 2010 winter holiday lookbook of a popular brand, which all of you know. Today I want to show this to you. At first I thought it's just a coincidence that same gender people touch and hug eachother intimately and hold hands too. But when the 10th picture had the same impression on me, I started to think that this campaign has some other message apart from celebrating with your loved ones.

Jó, jó tudom. Nem postoltam már napok óta semmit. Ennek a nagyon rossz idő volt az oka. Nem csak szürke, felhős idő volt, de még esett is. Ma is esik. Úgyhogy hiába vagyok fent már korán telve ragyogó ötletekkel, hogy milyen új szetteket mutassak be nektek, egyszerűen nem tudok... arra is gondoltam hogy a házban fotózzunk, de energiatakarékos izzóim vannak, amitől nem lesznek szép képeim. Más, nyilvános helyen pedig neonfény van, ami még rosszabb :( De most valami érdekes dologra bukkantam egy nagyon népszerű márka 2010-es ünnepi lookbookjában, amit mind ismerhettek. Ma ezt szeretném megmutatni nektek. Először azt gondoltam ez biztos véletlen hogy azonos nemű emberek intim módon érintik és ölelik meg egymást és egymás kezét is megfogják. De mikor már a 10. képtől lett ugyanaz a benyomásom, már arra kezdtem gondolni, hogy ennek a kampánynak valami más üzenete is van azon kívül hogy ünnepelj a szeretteiddel.
No, I'm not a homophobe, I don't hate gays, I don't have problems with them, I even have gay friends. I just want to reflect on the fact that H&M decided to be provocative this year and show something different. This is interesting, so as someone who is fashion-sensitive, I thought I'd share my view with you. You don't have to accept it, but you can try to think about it :) Maybe H&M is trying to show that Christmas is for everyone and of course there are children, parents and hetero-couples in the campaign too. I just noticed that the number of these gay pictures I found is equal to the number of couple and children pictures. On the picture you will see the words: "Friends", "Brothers", "Mother & Daughter" and neutral words like that. Just nothing provocative, in case someone would be a gay-hater or too conservative. But if you check the moves, the distance between the people, and mostly: their face expressions, you will think my view over again if you thought, this chick is crazy to write this. And one more thing: why did they have to write these words, shouldn't being relatives, friends be obvious on a picture? I guess no... They could  accentuate the family or friends relations with a different background and accessories, like present-boxes, Christmas tree, New Years Eve party, a cocktail in the hand, party hat, anything. But they opted for the grey background and the enough-saying touches and face expressions. I'm not prudish, I have a life and friends, relatives too, but I don't touch them this way, I know if I did, they may think about something else. Or if not, they may feel uncomfortable that I entered their comfort-zone. Which is only open for their boyfriend/girlfriend/husband/wife. In this world, you can never know... so if H&M is this naive, then they have to accept that people will think about this option even if they directly gave the pictures a title and enclosed some interviews too. Because as for me, this didn't change my opinion :) I even have a feeling that this is overexplained (in an unrealistic way) and if they didn't want to make a gay-dominant campaign, a different background and pose would have been more simple. I'm just wondering why noone noticed this before. I googled it, but I only found earlier photos and questions asking if H&M is the brand for gays, but for this specific campaign, nothing. I love the clothes though, any of them is the perfect holiday present, and I still adore the brand, whether they made these picture settings on purpose or not. If yes, then they are doing a lot for making people more tolerant, and this is definately a good point.
Don't hate me for my view, at least I didn't write it to offend anybody, just noticed something interesting and wanted to know if others see it the same way too. I'm curious what you think about the pictures and my opinion. Let me know in comments!
XOXO
Lidia
PS: Every cool girl should have a gay best friend ;)

Nem, nem vagyok homofób, nem utálom a melegeket, nincs velük bajom, és vannak meleg barátaim is. Csak arra a tényre szeretnék rávilágítani hogy a H&M idén úgy döntött hogy provokatív lesz és mutat valami mást. Ez érdekes, úgyhogy mint divat-érzékeny egyén, gondoltam megosztom veletek a nézetem. Nem kell elfogadnotok, de elgondolkozhattok róla :) Talán a H&M is megpróbálja megmutatni hogy a Karácsony mindenkié és természetesen szerepelnek gyerekek, szülők és hetero párok is a kampányban. Csak azt vettem észre hogy a meleg képek száma egyenlő a többi képpel. A képeken látni fogjátok a "Barátok", "Testvérek", "Anya & Lánya" és egyéb ilyen semleges szavakat. Csak semmi provokatív, hátha valaki meleg-gyűlölő vagy túl konzervatív.
De ha megnézitek a mozdulatokat, a két ember közti távolságot, és főleg: az arckifejezésüket, újra át fogjátok gondolni a nézetemet ha eddig azt is gondoltátok, ez a csaj megőrült hogy ilyeneket ír. És még egy dolog: miért írták oda ezeket a szavakat, ennek nem kéne egyértelműnek lenni hogy rokonok vagy barátok? Azt hiszem nem... Hangsúlyozhatták volna a családi vagy baráti kötelékeket  különböző hátterekkel vagy kiegészítőkkel, mint ajándék-doboz, Karácsonyfa, Szilveszteri buli, koktél a kézben, party sapka, akármi. De inkább egy szürke háttérre és a sokatmondó érintésekre és arckifejezésekre szavaztak. Nem vagyok prűd, van életem, baráraim, rokonaim, de nem érintem meg őket így, mert tudom hogy ha megtenném, akkor másra gondolnának. De még ha nem is, kényelmetlenül éreznék magukat hogy betörtem a komfort-zónájukba. Ami csak a párjuknak van nyitva.
A mai világban sosem tudhatod... úgyhogy ha a H&M esetleg ilyen naiv, el kell hogy fogadják hogy az emberek erre az eshetőségre is gondolni fognak, még ha direkt adtak a képeknek címet és csatoltak hozzá interjút. Mert nekem ettől nem változott a véleményem :) Még az az érzésem is van hogy túl van magyarázva (irreálisan) és ha nem akartak meleg-domináns kampányt csinálni, egy más háttér és póz egyszerűbb lett volna. Már csak azon gondolkozom, vajon ez másnak hogyhogy nem tűnt fel. Direkt rákerestem, decsak korábbi fotókat és kérdéseket találtam, hogy a H&M ruhákat melegek hordják-e, de erre a kampányra semmi nem jött ki. Imádom a ruhákat egyébként, mindegyik tökéletes ajándék Karácsonyra, és még mindig imádom a márkát, akár okkal készültek a képek, akár nem. Ha pedig igen, akkor sokat tesznek azért hogy az emberek toleránsabbak legyenek, és ez abszolút jó pont.
Ne utáljatok azért mert így gondolom, végülis nem sértésképpen írtam, csak érdekességként fedeztem fel és szeretném tudni hogy más is így gondolja-e. Kíváncsi vagyok mit gondoltok a képekről és a véleményemről. Írjátok meg kommentben!
XOXO
Lídia.

UI: Minden jó csajnak kell hogy legyen egy meleg legjobb barátja! ;)
4 comments on "Gay fashion campaign with a pinch of Holiday feeling / Meleg divatkampány egy csipetnyi ünnepi hangulattal fűszerezve"
 1. Wow! I've seen these photos before, but I never thought that a deeper message could have been brewing. I can see what you mean by the poses, and the whole comfort zone thing. But then again, in fashion, it's not uncommon to see posing like this. You could very well be right and the message, but then again, this is fashion!

  http://red-soledfashionista.blogspot.com/

  ReplyDelete
 2. Thank you Angelica for the comment :) I thought noone read this article :D It was a surprise for me from H&M, because when you are watching holiday fashion photos, this is not something that comes into your mind first. Though in all my spare time I'm checking out editorials and fashion campaigns (besides blogging and posing for the camera :D). So far I have only saw direct ones: which are directly have a message that they are gay or those that are not, and there are also those that include just one person.

  ReplyDelete
 3. Hi~Lidia. I was just wondering the same thing and so I googled to see if anyone thought of this as well. I think there's definitely something behind the "friends" tags. I mean, come on, this is just too obvious. Actually I first saw these ads at the bus stops and they didn't have the tags. I was surprised,in a happy way, to see these ads because I thought finally homosexuality can be presented like this, beautifully, not as something perverted and ugly. I was actually quite disappointed when I saw the tags in your blog. I get that they want to avoid controversy. But I would have thought the message in the photos is too obvious to be twisted by these tags.

  ReplyDelete
 4. Yes you are so right! The tags are on the official website but not on the ads. But whether the tags are there or not it has the same message just with the tags it's too explaining. And it's never good when you have to over-explain something :) The clothes are good though I just thought I'd share what I noticed with my readers :)

  ReplyDelete

Auto Post Signature

Auto Post Signature