Top Social

If you don't eat goose on Martin's day, you will starve the whole year! / Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik!

Thursday, November 18, 2010
I'm feeling ashamed for going to the restaurant in such a casual outfit, but I was prepared to a city trip (I was searching for a perfect dress for a ball I'm going to at the weekend). 11 November is the day of St Martin of Tours, when you have to eat goose, like said in the title. We decided randomly in the early afternoon to go to a restaurant, though I wanted to go in the evening, but my Boyfriend was hungry after the hours spent in the shops. So don't think I'm such a bastard for wearing an outfit like this to a nice restaurant, especially on a special occasion like this, but the car was already started, it was cheaper like this to go immediately to the restaurant. Plus on the phone they said there was a free table for us.

Kicsit szégyellem magam hogy ilyen casual szerkóban mentem étterembe, de igazából egy városi körútra készültem (a tökéletes ruhát kerestem egy bálra amire a hétvégén megyek). November 11 Tours-i Szent Márton napja, amikor libát kell enned, ahogy a címben már írtam. Hirtelen találtuk ki hogy kora délután megyünk étterembe, bár én este szerettem volna menni, de a Párom már éhes volt az órák óta tartó boltnézegetés miatt. Úgyhogy ne gondoljátok hogy egy bunkó vagyok amiért egy szép étterembe ilyen ruhában megyek, ráadásul egy ilyen jeles alkalmon, de már beindítottuk az autót és így olcsóbb is volt hogy egyből menjünk. Sőt, felhívtuk őket, és mondták hogy pont van egy szabad asztaluk számunkra.Behind my back you can see the Fridge Festival, it is huge in Budapest, a lot of people I know went there too. We didn't go, it's not really my thing. It's important to know that it's the first hungarian winter festival and a huge "mountain" is built for world famous skiers and snowboarders. You can also taste good wines and palinka, and listen to drum n bass and hip-hop from famous dj's and performers (Roni Size MC, Jakes, James Zabiela, Grandmaster Flash, DubFX, Cade).
About Saint Martins day: there are a couple of legends about it. One legend says that on hearing that he was to be the new Bishop of Tours, St Martin hid in a goose barn, thinking he wasn't worthy of the honourable office. The loud honking of the geese betrayed him, though. Another legend says that noisy geese disturbed a service St Martin held, which annoyed him so much that they ended up as a roast on the table and have done so ever since.
The first written account of a St. Martin’s Day goose-feast dates back to 1171.Beyond the legends, in those days there were several more practical reasons for why geese were meant to be slaughtered and eaten in November. The St. Martin’s Day celebrations meant the end of the harvest season and the beginning of the winter rest for the farmers and their fields. The servants and the maids received their annual wages plus a goose, as the growing flock of stuffed birds had to be culled before the winter.
Well, as for us, we ate goose liver with pesto, roasted vegetables and toast as a starter, the soup was also made of goose and the main course was roast goose, potato purée and fruits cooked in wine. You already know that most of the time I eat vegetables, fruit, and non-meat meals, but I make an exception on special occasions, visiting my Boyfriends' parents, and going to a restaurant (at restaurants, they don't really think about vegetarians, I don't like the selection there). This is a celebration, either ways I don't want to starve through the whole year, so I ate goose, and I have to tell I didn't regret it! :D
I hope you enjoy the pictures, let me know in comments if you keep the tradition of Saint Martins day too!
XOXO
Lidia

A hátam mögött láthatjátok a Fridge Festival rámpáit, ami elég népszerű itt Budapesten, sok ismerősöm ment oda. Mi nem mentünk, nem igazán az én világom. De azért fontos tudni hogy ez az első magyar téli fesztivál és építettek egy hatalmas műhegyet a világhírű síelőknek és snowboardosoknak itt. Megkóstolhatjátok a jó borokat és a pálinkát is, és aki szereti a drum n basst vagy hip-hopot, annak is itt a helye (híres dj-k és előadók közül meg kell említeni őket: Roni Size MC, Jakes, James Zabiela, Grandmaster Flash, DubFX, Cade).
Szent Márton napjáról: van néhány legenda erről. Az egyik úgy szól hogy mikor meghallotta hogy ő lesz Tours püspöke, Szent Márton elbújt egy libaólban, mert úgy érezte ő nem érdemli meg ezt a megtisztelő címet. A libák hangos gágogása azonban elárulta őt. Egy másik legenda szerint a hangos ludak megzavarták Márton egyik beszédét ami annyira felbosszantotta hogy megsütötte a libákat és ez a szokás azóta is megmaradt.
Az első írásos emlék a Szent Márton napi liba-ünnepről 1171-ből való. A legendák mellett, azokban az időkben volt azért néhány más, praktikusabb indok is arra hogy miért kellett libát enni Novemberben. A Szent Márton napi ünneplés a szüreti szezon végét jelentette és a tél kezdetét is a parasztoknak. A szolgák és cselédek ekkor kapták meg éves bérüket plusz egy libát, mivel az állatok ekkorra híztak meg igazán és le kellett őket vágni még tél előtt.
Ami minket illet, előételnek libamájat ettünk pestoval, sült zöldségekkel és pirítóssal, a leves is libából készült, a főétel pedig sült libamell volt krumplipürével és borban párolt gyümölcsökkel. Már tudjátok rólam hogy többnyire zöldséget, gyümölcsöt és húsmentes ételeket eszem, de különleges alkalmakkor, Párom szüleinél, és étteremben kivételt teszek (az éttermekben nem igazán gondolnak a vegákra, nem tetszik az ottani választék). Ez egy ünnep, és egyébként sem akarok egész évben éhezni, úgyhogy libát ettem és el kell hogy mondjam nektek: nem bántam meg! :D
Remélem tetszenek a képek, írjátok meg kommentben ha ti is tartjátok a Szent Márton napi szokásokat!
XOXO
Lídia.
 In front of the restaurant / Az étterem előtt
 The view from where we were sitting (the garden, from the window. We were inside, because it wasn't that hot outside :) ) / A kilátás ahonnan ültünk (ez a kert, az ablakból fotóztam. Belül voltunk, mert azért annyira nem volt kint meleg :) )
 Goose liver, pesto, roast vegetables, toast, peer and apple juice. Perfect starters for Saint Martins day! / Libamáj, pesto, sült zöldségek, pirítós, körte és almalé. Tökéletes előétel Szent Márton napra!
 The decoration for my main course, rearranged by me, hoping it will make the waiters laugh :D - no they didn't notice it. I only regret I forgot to took a photo of the main course and the soup! :( / A díszítés a főételemhez, kicsit átrendeztem remélve hogy megnevetteti a pincéreket :D - nem, nem vették észre. Csak azt sajnálom hogy elfelejtettem lefotózni a főételt és a levest :(
Cap / Sapka: C&A
Plaid shirt: Second hand, my Boyfriends Mum customized it for my size. / Kockás ing: Turkáló, Párom anyukája a méretemre alakította.
Grey long sweater / Szürke hosszú felső: Mango
Khaki leggings with an embellishment on the side / Khaki színű leggings oldaldíszítéssel: Promod
Boots: from the USA / Csizma: Amerikából
Faux leather jacket / Műbőr dzseki: Orsay
Bag: from my Mum / Táska: Anyukámtól
BELT: I LOST IT :'( Pity I don't remember in which shop, I only noticed it at the end of the shooting :( / ÖV: ELHAGYTAM! :'( Sajnos arra nem emlékszem melyik boltban, és csak a fotózás végén vettem észre :(
5 comments on "If you don't eat goose on Martin's day, you will starve the whole year! / Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik!"
 1. nice restaurant and nice outfit... i think its okay to go to restaurant with casual style, hehe
  Closet Test Tube

  ReplyDelete
 2. Great jacket! im currently searching for the perfect one!
  xx
  http://www.hotpinkday.blogspot.com/

  ReplyDelete
 3. nice restaurant and i love your handbag and boots!

  ReplyDelete
 4. Cute outfit! The jacket is really nice, and I like the plaid shirt. The artificial mountain sounds pretty cool!

  http://red-soledfashionista.blogspot.com/

  ReplyDelete

Auto Post Signature

Auto Post Signature