Top Social

Statue Park / Szoborpark

Sunday, October 23, 2011

Today is the 55th anniversary of the hungarian revolution in 1956, so I thought I'd write a post for you related to this topic. For this, we visited the Statue Park in the 22nd district of Budapest, where you can find statues that used to stand on public places between 1947-88 demonstrating the communist conceptions and  it's representatives. After the downfall of the regime the new authorities had to figure out what to do with these symbols of communism, some wanted the most radical solution: to melt down the figures. It didn't happen, in fact there was a competition for making a statue park. Some people would have been happy if the statues were mocked on their new location, but the winner of the competition (Akos Eleod) thought different. His plans center was the dignity of democracy and it contains a dual message: it recalls the atmosphere of the dictatorship while also giving a chance to analyse and critisize it. It doesn't mock the extinct regime because then it wouldn't be any better than that. With the words of the architect: "Democracy is the only system that is able to face it's past and all it's mistakes with dignity. What is magnificent in recalling these memories is that you can finally do it without any consequences. (...) This park is about tyranny but in the moment you can say, write, build this, the park is already about democracy because only democracy can give us the opporunity to think free about dictatorship... or democracy... or anything."
I have another post where we shot pictures with social-realist statues, read the post HERE :)

If you want to read more about the Statue Park, browse on it's official website, it's in english too:
http://www.mementopark.hu/index.php?Lang=en
Ma van az 1956-os forradalom 55. évfordulója, ennek alkalmából úgy éreztem egy témába vágó bejegyzést kell írnom. Ehhez ellátogattunk a 22. kerületi Szoborparkba ahol olyan szobrok vannak kiállítva melyek 1947-88 között még köztéren állva hirdették a kommunista eszmerendszert és képviselőiket. Mikor a rendszer megbukott, ki kellett találni hogy mit tegyenek a szobrokkal, sokan a legradikálisabb megoldást: beolvasztást javasoltak. Nem ez történt, pályázatra bocsátották egy szoborpark megtervezését. Sokan annak örültek volna ha egy "gúnyparkot" csinálnak a szobroknak, de a pályázat nyertese, Eleőd Ákos másképp gondolta. Terve a demokrácia méltóságát állította középpontba és kettős üzenetet hordoz: megidézi a diktatúra atmoszféráját ugyanakkor lehetőséget biztosít annak feldolgozására, kritikai elemzésére. Nem gúnyolja a letűnt rendszert, mert azzal semmivel sem lenne különb nála. Ahogy a tervező fogalmaz: "A demokrácia az egyetlen rendszer amely képes arra, hogy emelt fővel tudjon szembenézni múltjával, annak minden tévútjával, ballépésével, hiszen a visszanézésében pont az a nagyszerű, hogy már megteheti. (...) Ez a park a diktatúráról szól, de abban a pillanatban amikor ez kimondható, leírható, megépíthető, a park már a demokráciáról szól, mert csak a demokrácia képes megadni annak a lehetőségét hogy szabadon gondolkozhassunk a diktatúráról... vagy éppen a demokráciáról... vagy bármiről."
Régebben jártunk már szocreál stílusú szobroknál, készült is róla bejegyzés, olvassátok el ITT :)


Ha szeretnétek bővebben olvasni a szoborparkról, nézzétek meg a pdf formátumú látogatói kalauzt itt:
http://www.mementopark.hu/index.php?Content=Guide&Lang=hu

01

With the symbol of eastern traffic - this used to be the most popular car in former socialist countries: in Hungary as well / A keleti közlekedés szimbólumával (mert Trabantban szállni élvezet :D) - ez volt a legnépszerűbb autó a volt szocialista országokban: Magyarországon is
In today's post the most important is the location and remembering the anniversary of the revolution, and not really the outfit. But anyways, this is a personal style blog so let me say a few words about it. Nowadays I really love matching the colours black & nude, so simple yet chic and you can't really make a mistake with them. The weather was nice when we shot the pictures but the wind was blowing so with a maxi skirt, thick stockings under it and a cardigan I felt protected from the cold. A fun hat always makes the most boring combination outstanding, I customized it with a flower that I bought for the wedding originally. It was a good purchase because I can not just put it in my hair but also on my coat, scarf, hat, dress, etc. too. I bought the sneakers recently on sale, unfortunately it was sold out everywhere but a few weeks ago I came across the last pair and it was my size! It was about 6,5 dollars, almost free :) To make it go with the outfit I chose black satin bands as a shoelace, I think they are just perfect like this :) Roxy came with me too, plus her dog carrier bag matches my clothes.
How do you like it? :)
XOXO,

Lidia.


Itt igazából a helyszín és a forradalom évfordulójára való emlékezés lenne a lényeg, nem annyira a szett, de azért ez mégis csak egy personal style blog, írok pár szót róla. Mostanában nagyon kedvelem a fekete és a nude színek párosítását, egyszerű de nagyszerű és nem nagyon lehet vele mellélőni. Itt ugyan még szép idő volt, de fújt a szél, úgyhogy hosszú szoknyával, alatta vastag harisnyával és kardigánnal védekeztem a hideg ellen. Egy jópofa kalap bármilyen szimpla összeállítást feldob, én még tettem rá egy virágot is, amit eredetileg az esküvői szetthez vettem. Jó vétel volt, mert nem csak a hajamba tudom tűzni, de kabátra, sálra, sapkára, ruhára is. A tornacipőt nemrég vettem leértékelve, már nyáron kinéztem, aztán mindenhol elfogyott, most pedig újra felbukkant ráadásul mindössze 1 darab volt belőle, ami pont a méretem volt: 1300 forintért ajándék volt :) Hogy jobban menjen az outfithez, fűztem bele fekete szaténszalagot, szerintem nagyon feldobja :) Roxy is velem jött, és ehhez a ruhához kimondottan illik a hordozótáskája.
Nektek hogy tetszik? :)
XOXO,
Lídia.


The Stalin-statue anno... / A Sztálin-szobor anno...
sztalin szobor
And now what remained of it: the boots. The rebellious people destroyed it on 23 October 1956 / És ami maradt belőle: a csizmák. A lázadó tömeg ledöntötte majd darabokra szedte 1956. Október 23-án
02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17

This is my favourite picture :) Just look how artistic it is :) / Ez a kedvenc képem :) Nézzétek milyen művészi :)
18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32

With an old public phone / Régi telefonfülkében
33

Hat / Kalap: Bershka
Flower / Virág: Claire's
Top (Ooh la la) & sneakers / Felső (Ooh lala) & cipő: F&F
Cardigan: An old piece / Kardigán: Egy régi darab
Skirt / Szoknya: New Yorker
Necklace / Nyaklánc: Bijou Brigitte
Dog carrier / Kutyahordozó: Juicy Couture
8 comments on "Statue Park / Szoborpark"
 1. sok vitatható szetted volt már, de ez durván értelmezhetetlen. az utóbbi időben tetszettél nagyon, azt éreztem, rátaláltál arra, mi az ami jól néz ki és jól is áll, de most megint visszaestél. próbáld meg tartani a színvonalat!

  ReplyDelete
 2. az a juicy couture tatyó nem lehetett olcsó :P

  ReplyDelete
 3. Szuper, hogy megemlíted a posztban 56-ot; a helyszín is nagyon tetszik, passzol a témához, és még nem is hallottam róla, felkeltetted az érdeklődésem, egyszer mindenképp elmegyek! :)
  Ez az outfit viszont nekem valamiért nagyon fura, de nem tudom megmondani, konkrétan miért, talán a hosszú szoknya-tornacipő kombináció miatt...

  ReplyDelete
 4. Szia Lídia,

  Régóta követem a postjaidat, sok jó ötletet merítettem belőlük, vannak nagyon klassz szettjeid. Ez azonban most szerintem sem sikerült. Án sem tudnám pontosan megmondani, hogy mi a gond vele, de az biztos, hogy nagyon rosszul áll rajtad, olyan "tehénen a gatya" érzésem volt. A szoknya túl hosszú és bő, a felső sem megy igazán hozzá, a cipő meg - nagy tornacipő rajongó vagyok - nem segít az összképen. Talán farmergatyóval - ami picit hétköznapibb ugyan - jobban érvényesült volna ez a szett.

  ReplyDelete
 5. Rami: Köszönöm, örülök hogy egy embernek azért tetszik :)

  Anonymous: ez a szett teljes mértékben a stílusom, nem érzem színvonal csökkenésnek, de ez egyébként is szubjektív. Sajnálom ha nem tetszett, de én nem tudok mást adni mint ami én vagyok, önmagamat adom. Remélem egy következő posztban találsz neked tetsző szettet!

  Judy: 250 dollár volt, de legalább strapabíró és kényelmes, Roxy imádja :) Kutyatáskát úgyis csak egyet vesz az ember, gondoltam beruházok egy jobb minőségűbe.

  Zsófi: Örülök hogy tudtam újat mondani, feltétlenül nézd meg, érdemes.
  Én lookbookon több hosszú szoknya+tornacipő kombót láttam már, onnan jött az ötlet :)

  Anonymous: A szoknya hosszúsága pont jó, nem lóg le a földre, nem lépek rá, ha pedig feszesebb lenne, nem tudnék benne lépni. Szerintem tökéletes őszi darab.
  Sajnálom hogy nem jött be :( Nekem nagyon tetszik ez a szett.

  ReplyDelete
 6. Én a betűrt trikót nem értem. Igénytelenné teszi az összképet, főleg úgy, hogy a felirat egy része hol kilátszik a betűrésnél, hol nem. Én inkább egy egyszínű sima felsőt választottam volna vagy egy olyat, amin a felirat a felső részen található és nem ér le egészen derékig.
  Fura ez a szettválasztásod, főleg, hogy a legutóbbi posztjaidnál már olyan ügyes és kreatív összeállításaid voltak. Kár érte! :(

  ReplyDelete
 7. A cipő nekem nagyon nem, illetve az a pár kép amikor "kettévágod a feliratot" a felsőn... A cipőből nem is a fazon, inkább az anyaga bántja szerintem a szemem... Valahogy túl egyszerű az egyébként nagyon jó és merész összeállításhoz. A kalap / felső / hosszú szoknya / kutyatartó összeállítás viszont telitalálat!

  ReplyDelete

Auto Post Signature

Auto Post Signature